Τα ανευρύσματα θεραπεύονται πια σχεδόν ανώδυνα και στα δημόσια νοσοκομεία

Για τη νέα μέθοδο του εμβολισμού, που θεραπεύει τα ανευρύσματα με άκρως αποτελεσματικό και σχετικά ανώδυνο τρόπο για τον ασθενή, μίλησε ο στρατιωτικός ιατρός του νοσοκομείου 401 και νευροχειρουργός, Αριστοτέλης Μήτσος, στο φακό του zougla.gr. Μέχρι πριν από 10 χρόνια, αυτές οι «ύπουλες» διογκώσεις εγκεφαλικών αγγείων, που όταν δημιουργούνται μπορούν να προκαλέσουν στο 1/3 των περιπτώσεων ακόμα και τον θάνατο, αντιμετωπίζονταν μόνο με τη χειρουργική μέθοδο, με πολλαπλές επώδυνες συνέπειες φυσικά.

Περισσότερα...

Καρωτιδοσηραγγώδης Επικοινωνία

Πρόκειται για μια παθολογική επικοινωνία μεταξύ της καρωτίδας αρτηρίας και του σηραγγώδους κόλπου, του φλεβικού δικτύου δηλαδή που περιβάλλει την καρωτίδα πίσω από το σύστοιχο οφθαλμικό κόγχο, λίγο πριν την είσοδό της στον εγκέφαλο.

Η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού (εικ.1) ή και αυτόματη (εικ.2-4) και έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά της υψηλής πίεσης του αρτηριακού δικτύου στο σχετικά χαμηλής πίεσης φλεβικό σύστημα, στο οποίο και

Περισσότερα...

Ανευρύσματα εγκεφάλου και εμβολισμός

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν μια καλοήθη μεν αλλά εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη κατηγορία παθήσεων των αρτηριών του εγκεφάλου. Αυτά δημιουργούνται και μεγαλώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς να δίνουν συμπτώματα και εκδηλώνονται συνήθως με ρήξη τους και συνακόλουθη εγκεφαλική (υπαραχνοειδή) αιμορραγία, που κλινικά χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό εξαιρετικά δυνατό πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ζάλη , εμέτους και συχνά απώλεια αισθήσεων.

Περισσότερα...

Η τεχνική του υποβοηθούμενου εμβολισμού στη θεραπεία των ανευρυσμάτων εγκεφάλου

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η θεραπεία εκλογής για την πλειοψηφία των ανευρυσμάτων εγκεφάλου είναι η ενδοαγγειακή αντιμετώπισή τους με τη μέθοδο του εμβολισμού.

Με τη μέθοδο αυτή, σε αντίθεση με τη κλασσική «ανοικτή» μέθοδο που περιλαμβάνει κρανιοτομία, αποκάλυψη του εγκεφάλου και απολίνωση του ανευρύσματος, η προσέγγιση και θεραπεία του ανευρύσματος γίνεται μέσω της ενδοαρτηριακής οδού υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση χρησιμοποιώντας αποσπώμενα μικροσπειράματα πλατίνας.

Περισσότερα...

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου: τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλινική τους εκδήλωση και τη θεραπεία τους

Οι αγγειακές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν τρείς κύριες κατηγοριες:

  • τα εγκεφαλικά ανευρύσματα: παθολογική διάταση του τοιχώματος μιας εγκεφαλικής αρτηρίας (Εικ. 1)
  • τις αγγειακές δυσπλασίες (AVM-AVF) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού: πρώιμη ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας φλέβας, που οδηγεί στη δημιουργία ενός παθολογικού συμπλέγματος – ενός «κουβαριού» – αγγείων (Εικ 2)
  • τους όγκους εγκεφάλου

 

 

 

Περισσότερα...

Videos

Ρωτήστε το γιατρό...

Είπαν για μας...

Ευχαριστήρια μηνύματα, σχόλια ασθενών και όχι μόνο...

 

Απόσπασμα εκμπομπής στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ