Για τη νέα μέθοδο του εμβολισμού, που θεραπεύει τα ανευρύσματα με άκρως αποτελεσματικό και σχετικά ανώδυνο τρόπο για τον ασθενή, μίλησε ο στρατιωτικός ιατρός του νοσοκομείου 401 και νευροχειρουργός, Αριστοτέλης Μήτσος, στο φακό του zougla.gr. Μέχρι πριν από 10 χρόνια, αυτές οι «ύπουλες» διογκώσεις εγκεφαλικών αγγείων, που όταν δημιουργούνται μπορούν να προκαλέσουν στο 1/3 των περιπτώσεων ακόμα και τον θάνατο, αντιμετωπίζονταν μόνο με τη χειρουργική μέθοδο, με πολλαπλές επώδυνες συνέπειες φυσικά.
Πρόκειται για μια παθολογική επικοινωνία μεταξύ της καρωτίδας αρτηρίας και του σηραγγώδους κόλπου, του φλεβικού δικτύου δηλαδή που περιβάλλει την καρωτίδα πίσω από το σύστοιχο οφθαλμικό κόγχο, λίγο πριν την είσοδό της στον εγκέφαλο.
Η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού (εικ.1) ή και αυτόματη (εικ.2-4) και έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά της υψηλής πίεσης του αρτηριακού δικτύου στο σχετικά χαμηλής πίεσης φλεβικό σύστημα, στο οποίο και
Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν μια καλοήθη μεν αλλά εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη κατηγορία παθήσεων των αρτηριών του εγκεφάλου. Αυτά δημιουργούνται και μεγαλώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς να δίνουν συμπτώματα και εκδηλώνονται συνήθως με ρήξη τους και συνακόλουθη εγκεφαλική (υπαραχνοειδή) αιμορραγία, που κλινικά χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό εξαιρετικά δυνατό πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ζάλη , εμέτους και συχνά απώλεια αισθήσεων.
Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η θεραπεία εκλογής για την πλειοψηφία των ανευρυσμάτων εγκεφάλου είναι η ενδοαγγειακή αντιμετώπισή τους με τη μέθοδο του εμβολισμού.
Με τη μέθοδο αυτή, σε αντίθεση με τη κλασσική «ανοικτή» μέθοδο που περιλαμβάνει κρανιοτομία, αποκάλυψη του εγκεφάλου και απολίνωση του ανευρύσματος, η προσέγγιση και θεραπεία του ανευρύσματος γίνεται μέσω της ενδοαρτηριακής οδού υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση χρησιμοποιώντας αποσπώμενα μικροσπειράματα πλατίνας.
Οι αγγειακές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν τρείς κύριες κατηγοριες: